«حميد حلاجمقدم» افزود: با توجه به نايابي نمونه مشابه، قدمت بالا و نفاست هنري يکي از لنگه کفشهاي مکشوفه، مرمت اين کفشها در دستور کار واحد مرمت تزيينات معماري و اشياي تاريخي اداره کل ميراثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري استان قرار گرفت.
ناظر مرمت آثار و تزيينات معماري استان خراسان جنوبي گفت: لنگه اول داراي رويهاي نسبتاً سالم بوده و کف آن کاملاً از بين رفته است. قسمت جلوي اين کفش داراي تزييناتي از چرم با طرح هندسي در زمينهاي تيرهتر است و قطعهاي چرمي به صورت پينه به قسمت پنجه و سمت راست پاشنه اين لنگه متصل شده است.
«محمدعلي بزرگمهر» افزود: لنگه دوم تقريباً از بين رفته و تنها قسمتي از رويه سمت راست آن باقي مانده است.
وي اضافه کرد: نقوشي که بر روي لنگه اول قابل مشاهده است، از نقوش رايج در عصر سلجوقي است که البته در ادوار قبل و بعد نيز کاربرد داشته و با توجه به تزيينات زيبا و ساخت پيچيده آن و امکانات آن دوره، احتمالاً مربوط به يکي از طبقات مرفه بوده که پس از تعمير مجدد مورد استفاده قرار گرفته است.
وي بيان داشت: لنگه دوم مشابه کفشهاي آن دوره در مينياتورهاست و داراي رويهاي کوتاه بوده، از تکنيک ساخت پايينتري برخوردار است. ابعاد اين کفش گوياي آن است که شخص استفادهکننده مردي بالغ بوده است.
بزرگمهر گفت: با توجه به آزمايشهاي به عمل آمده، از پوست گوسفند جهت ساخت چرم استفاده شده و اين پوست به روش پوستپيرايي با زاج يا آلوم دباغي شده است و الياف به کار رفته در نخ دوخت از نوع سلولزي و از جنس پنبه است.
وي ادامه داد: پس از آزمايشهاي متعدد و بررسي انواع مواد شيميايي مطرح در مرمت چرم از پلي اتيلن گليکول (PEG) براي تيمار، افزايش نرمي و استحکامبخشي اين آثار استفاده شد.
گفتني است اين آثار به زودي در موزه باستانشناسي بيرجند به نمايش در خواهد آمد.
/119
انتهای پیام/